Einde in zicht voor ZomerZondagen in deze vorm
Rotterdam, 21 juni 2016 - De ZomerZondagen zijn in hun huidige vorm niet voort te zetten. Dit maakte de organisatie afgelopen zondag, de derde ZomerZondag, bekend. Volgens organisator Antoinette van Hattem is het elk jaar moeilijker om het festival financieel rond te krijgen. “Met een smalle financiële basis, wisselvallig zomerweer en steeds meer festivalconcurrentie is de opzet in deze vorm te risicovol.”
Het Rotterdamse festival in het Park bij de Euromast speelde zich de afgelopen 17 jaar steevast af op vijf of zes zondagen in de late lente of vroege zomer. Het programma combineert live muziek uit alle windstreken, eigenzinnige theatervoorstellingen en theatrale acts voor alle leeftijden en knutselworkshops voor kinderen. Met het Park bij de Euromast als decor is een sfeer gecreëerd die op een zonnige zondag zo’n 2000 bezoekers trekt. De reacties variëren van “een fantastische gemoedelijke sfeer”, “van jong tot oud, iedereen is welkom” tot “een geweldig en altijd weer verrassend programma”. Volgens Antoinette zijn dat precies de uitgangspunten die het programma ambieert. “Met muziek en theater een ontmoetingsplek creëren en bezoekers met elkaar verbinden, daar ga ik voor”.
De organisatie heeft altijd kunnen rekenen op steun van Rotterdam Festivals (namens de gemeente Rotterdam) en een aantal culturele fondsen. Sinds de bezuinigingen op cultuur in 2011 moet echter elk festival, groot of klein, meer en meer eigen inkomsten genereren. Antoinette van Hattem: “De opzet van losse zondagen betekent elke zondag opbouwen en afbreken, de gehuurde materialen tussentijds opslaan, en dat brengt meer kosten met zich mee dan bij een één- of tweedaags festival.” Bovendien heeft het wisselvallige weer én de toenemende festivalconcurrentie grote invloed op het aantal bezoekers en daarmee op de (vrijwillige) bijdragen van het publiek en de horecaomzet.
Of het festival in 2017 definitief niet doorgaat is nog niet bekend. “Als er een bredere financiële basis was, zou ik het wel aandurven”, zegt Antoinette. “Maar het aandeel ‘eigen’ inkomsten op onze begroting is nu te groot en daarmee de organisatie te riskant. Ik wil ook geen hek om het veld met verplichte entree en beveiligers. Dat is niet alleen te kostbaar, maar het doet vooral volkomen afbreuk aan het uitgangspunt en de sfeer.
26 juni is voorlopig de laatste ZomerZondag. Wie op de hoogte gehouden wil worden kan zich via de website inschrijven voor de digitale nieuwsbrief. Ook is daar het programma voor aanstaande zondag te vinden.